Ако не опити с животни, тогава с какво?

Изследвания на база на човешки (неживотински) модели: най-подходящият вид научни изследвания, когато става въпрос за намиране на лекарства и медикаменти за хора.


Това не означава да започнем да тестваме продукти и лекарства върху хора доброволци вместо животни, въпреки често срещаното погрешно тълкуване. 

Истината е, че изследванията на човешки модели включва широка гама от био-технологии, които са специфични за хората. Те използват напреднали и съвременни биологични знания за човешкия вид, за да се изучават човешките болести и да разработят лекарства, които са безопасни и ефективни при хората.





Изследванията се правят на клетъчно ниво, използвайки реални човешки клетки и тъкани. Тъканите се поставят в малки апарати наречени Органи-върху-чип /Organs-on-Chips/, които имитират функцията на различни човешки органи, като белите дробове, сърцето и червата. Технологията наречена Мини-Мозък имат потенциала да покаже ефекта от тестваните съставки върху невронната активност, както и върху здравето и функцията на мозъчните клетки. Кожата EPISKIN е създадена използвайки реконструиран човешки епидермис от нормални човешки кератиноцити и може да се използва за измерване на дразнене на кожата и корозия при тестовете за токсичност.

Същевременно, когато 9 от 10 експериментални лекарства, които са работили при животни се провалят при хора, става ясно, че животинските модели не предсказват достатъчно добре човешките реакции. Когато десетото е пуснато на пазара на базата на ефекта му върху животинските модели, става ясно че подвеждащите резултати от тези опити могат да бъдат изключително опасни за хората. Катастрофата Талидомид един от известните случаи на опити с животни довели до фатални последици за хората. Същото важи за многото години провалящи се животински изследвания в области като лечението на рак и диабет. 
Лекарства, които изглеждат обещаващи в началото на изследванията рядко достигат рафтове в аптеките. За всеки 100 000 изследвани химикали, само четири ще бъдат лицензирани за употреба. 


Заради опитите с животни, хората са истинските “лабораторни мишки”.



Използването на тестове за безопасност базирани на човешки модели вместо предклинични животинкси тестове помага за защитата на безопасността на доброволците, които участват в човешки клинични проучвания. Въпреки, че законите, които  изискват тестване върху животни в предклинични изпитания като мярка за сигурност са предназначен за защита на хората в клинични проучвания за нови лекарства, в светлината на съвременната наука е общоприето, че ненадеждността на данните от тестове върху животни създава сериозни, опасни рискове за доброволците.



Откъс от "Говорейки за човешко-базирани изследвания" / Speaking of Human-Based Research /:


"През 2006 г. в Нортуик Парк, шест здрави мъже се бориха за живота си заради в резултат на органна недостатъчност възникнали по време на рутинно клинично изпитване. Всички са били приети в интензивното отделение, двама стигнали до критично състояние, най-тежко засегнатият загубил пръстите на ръцете и краката си, а впоследствие всички били информирани, че ще е вероятно да развият рак или автоимунни заболявания в ранна възраст, в резултат на излагането им на лекарството. Предклиничните изследвания върху животни на лекарството TGN1212 проведени преди клиничните тестове не показваха никакви признаци на органна недостатъчност при животните."

Ако при предварителното клинично изследване беше използван човешко-базирания тест за безопасност Skiimune, според професор Ан Дикинсън:

"Skimune щеше да прогнозира ужасните резултати от Нортуик Парк през 2006 г. Предишните лабораторни и животински изследвания с нищо не показваха, че това е вероятно да се случи. Skimune щеше да идентифицира риска, защото това е модел базиран на човешка кожа, който репликира човешката имунна реакция. Той използва истинска човешка кожа и имунни клетки, за да  покаже всяка реакция като обрив или мехури - знак за по-голяма имунна реакция в тялото - и елиминира риска от нежелани реакции към нови лекарства, козметика и битова химия. "




Много от тези технологии базирани на човешки модели са възпрепятствани от остарелите регулаторни ограничения и липса на публично финансиране. Но за щастие има организации и групи от хора по цял свят, които работят финансират и да работят за развитието на научните изследвания базирани на човешки модели включват:

MatTek Corporation са експерти в тъканното инженерство и световен лидер в производството на 3D реконструирани модели на човешките тъкани.

Dr. Hadwen Trust - Водещата организация за изследвания без животни във Великобритания. Те финансират и промотират развитието на технологии и процедури за замяна на животинските модели в биомедицинските изследвания.

Международна фондация за етично изследване /IFER/ - Базираната в Чикаго, IFER е благотворителна организация, които финансира учени, развиващи надеждни алтернативи на животинските модели и протоколи за тестване, както и дипломирани студенти, желаещи да включат хуманното отношение към животните и иновативни технологии в изследванията си.  Те подкрепят развитието, утвърждаването и прилагането на иновативни научни методологии, които напредват науката и заменят използването на животни в научните изследвания, тестване и образование.

XCELLR8 - базирани във Великобритания, XCellR8 осигурява решения за тестване в козметичната индустрия, които са 100% без жестокост (cruelty-free). Това включва ключови тестове за безопасност, като например възпаление на кожата и очите, кожна сенсибилизация, корозия на кожата, генотоксичност и цитотоксичност.

Института за Биологично Вдъхновено Инжинерство на Харвардския университет (WYSS) - работят за напредъка на човешко-базираните модели. Те са разработили органите-върху-чип, и ги използват за да се ускорят разработване на нови лекарствени средства, идентифициране на токсините в околната среда, както и лечение на животозастрашаващи болести, например сепсис при хоспитализирани пациенти.

Европейско партньорство за алтернативни подходи на опитите върху животни (EPPA) - Те са доброволно сътрудничество между Европейската комисия и европейските търговски асоциации и компании от седем индустриални сектори. Те съчетават своите знания и ресурси, за да се ускори развитието, утвърждаването и приемането на алтернативни подходи за използване на животни в регулаторните тестове.

Фондация за Алтернативо Изследване & Развитие (ARDF) - Те финансират и промотират развитието, валидирането и приемането на методи без животни в биомедицинските изследвания, тестване на продукти, и образованието. Те работят с партньори в научната общност, за да въведат алтернативни технологии и състрадание в съвременните лаборатории и учебни зали.

Лекарския комитет за отговорна медицина (PCRM) - От 1985 г., Комитетът на лекарите работи за намиране на алтернативи на използването на животни в медицинското образование и научните изследвания и се застъпва за по-ефективни научни методи. Техният персонал от лекари, диетолози и учени работят с политици, промишлеността, медицинската общност, медиите и обществеността, за да се създаде по-добро бъдеще за хората и животните.

My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks