Зоокоза

Провокира ли ви тази снимка? Намирате ли това за нормално и как бихте се чувствали, ня мястото на експоната в клетката? Бихте ли завели децата си в този парк?

Ако снимката или въпросите ви се струват преувелиени, не забравяйте, че до края на ХХ век е имало точно такива изложби в Европа, единствената разлика, е че на снимката човекът в клетката е бял, с очила и сако.

В книгата си “Животинската лудост: Как страхливите кучета, повтарящите се папагали и възстановяващите се слонове ни помагат да разберем себе си”, Лаурел Брайтман разказва за куче, което скача от четвъртия етаж, мини-магаре, което си хапе краката, горили които плачат и полярна мечка, която плува във формата на 8 по 12 часа на ден. Голяма част от животинската лудост описана в книгата е причинена от хора, които са принудили животние да живеят в неестествена среда, и страданието което това причинява е най-ярко представено и видно в зоологическите градини. Мечката Гъс (която плува 12 часа на ден) например, е принудена да живее в заграждение, което е 0,00009 процента от естествената му територия.

Много животни се справят с липсата на стимулация и тясната среда чрез стереотипно поведение, което означава повтарящо се поведение, което не служи за определена цел, като например въртене в кръг, хапане на клетката, или плуването във формата на 8 на Гъс. Трикотиломанията (повтарящото се скубане на косми) също е често срещана. Този вид поведение почти никога не се появява в дивата природа, но в зоопарка е толкова често срещано, че си има термин за това: “зоокоза”, или психоза, причинена от затваряне в тясно пространство.

Общоприетото решение за борба със зоокозата в зоологическите градини е медикаментирането на животните. Авторката обяснява, че фармацевтиката е привелкателна за зоопарковете, тъй като “е доста по-евтина отколкото да си преправиш изложението за два милиона или да се отървеш от това проблемно същество.” Статистика е трудно да се направи, тъй като голяма част от зоологическите градини отказват да дадат данни и да коментират този въпрос. Същевременно, животинската фармацевтична индустрия процъфтява (с почти $ 6 млрд. в САЩ през 2010 г.) Брайтман също казва, че индустрията вероятно избягва темата защото “да разбереш, че горилите, жирафите, язовците, елените или слоновете от другата страна на оградата са на Валиум, Прозак или антипсихотици, за да се справят с живота си като експонати, не е точно привлекателна новина.”

Вижте пак снимката, и си представете какво бихте правили цял живот в тази клетка.



#НЕнаЗООПАРКА

My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks