ФБР класифицира насилието над животни като заплаха от най-висок клас А

От сега нататък, хората, които нараняват животни ще се преследват като углавни престъпници, тъй като ФБР класифицира тези постъпки като заплаха от най – висок клас – клас „А“. Това обяви Маделин Бернщейн на 2.10.2014 г.
Това ще помогне за получаването на по-добри присъди, повлияването върху съдебните заседатели и споразуменията” обясни маделин Бернщейн, президент и изпълнителен директор на Дружеството за защита на животните от жестокост в Лос Анжелис.
Досега ФБР класифицираше проявите на жестокост към животните в група „други“, заедно с по-незначителните престъпления. Това затрудняваше установяването на такива престъпления и тяхното разследване, затова този месец Бюрото съобщи, че престъпленията срещу животни (убийство и физическо насилие), ще си имат своя собствена категория като вид углавно престъпление.
Промяната се основава на проучване, което показва, че серийните убийци и други ожесточени престъпници често започват с престъпления срещу животни. Джефри Дамър, „Синът на Сам“ и „Бостънския удушвач“ са някои от най-печално известните престъпници, които са започнали с измъчване на котки и кучета в младежките си години.
Независимо дали хората се интересуват от това, как се третират животните, хора като законодатели и съдии –се интересуват от хората и не могат да пренебрегнат данните“, казва Наташа Долезал, директор на програмата за закон за животните в Център за Закон за Животните и колеж Кларк в Портланд, Орегон.
Целта на новата система е властите по-лесно да идентифицират и разследват виновните за жестокост към животните, така че „ако му се помогне сега, утре да не се превърне в Джеври Дамър“, обяснява Берщейн.



Съгласно съобщението на ФБР, престъпленията срещу животни ще бъдат разделени на четири категории: прости или такива по небрежност; умишлено малтретиране и тормоз; организирана злоупотреба, която включва боевете с кучета и петли и сексуално насилие над животни.
Ще отнеме известно време докато случаите бъдат прехвърлени в правилната база данни на ФБР, но системата се очаква да започне да работи ефективно от 2016 година
И макар по-строгите наказания да не помагат на животните, новата система ще го направи като запознае властите с това, колко наболял е всъщност проблема.
Незабавната полза от новата система ще бъде това, че всеки месец данните ще бъдат пред правните органи, когато правят докладите си за престъпленията“ каза Джон Томсън, временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Националната Шерифска Асоциация, който помогна в категоризирането на престъпленията срещу животните. „Това е нещо, което досега не сме виждали“.
В България зоозащитници все още се борят за създаване на адекватна и ефективна ЗООПОЛИЦИЯ към структурите на МВР.
В момента върви и петиция събрала за седмица над 5000 подписа
Петицията може да подкрепите на адрес : Петиция
My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks