КОЖАТА Е МЪРТВА - НЕ КУПУВАЙ СМЪРТ

Шествие против производството и търговията на животински кожи

 

https://www.facebook.com/events/1597487580564805/

Неделя 5 юни 2016 г. от 17:00 ,

-  Повече инфо ТУК  -


Цената на коженото палто трябва да се брои в жертви, а не в пари. За едно кожено палто е нужно да се убият поне 55 норки, 18 лисици, 40 самура, 33 зайци или 100 чинчили.

Повечето животни, които се отглеждат за козината им са диви по природа и не подлежат на опитомяване от човека, затова много трудно понасят живота в плен. НОРКАТА НАПРИМЕР, ОБИКНОВЕНО ЖИВЕЕ ВЪРХУ ТЕРИТОРИЯ ОТ НАД 10 000 ДЕКАРА, А ВЪВ ФЕРМАТА ЗА КОЖА - В КЛЕТКА С РАЗМЕР 25х25х60 СМ. Стресът, който изпитва от невъзможността за достъп до вода често води
до развиване на невротично поведение, непрестанно въртене в кръг, самоосакатяване, и дори канибализъм. Този тип поведение се наблюдава и при много други животни, живеещи в изолация и лишени от предпоставки за нормален живот.

Във фермите за кожа, критичните условия в които се отглеждат животните често са причина за развитието на болестни епидемии сред тях. Тъй като така или иначе предстои бъдат убити, болните и ранените животни не получават никаква помощ. Вместо това са оставени да се мъчат в клетките докато не дойде зимата – сезонът в който козината се сгъстява - времето за „реколта”.

ТЕЗИ НЕХУМАННИ ПРАКТИКИ ВИНАГИ СА БИЛИ ДЪЛБОКО ПАЗЕНИ В ТАЙНА ОТ КОЖУХАРСКАТА ИНДУСТРИЯ, ВНИМАТЕЛНО ПРИКРИВАНИ ОТ КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ. През последните години обаче, с масовия достъп до интернет, това вече е невъзможно: разкрития правени от активисти биват публикувани, предизвикват нови проверки и нови разкрития, и всичко това става публично достояние.

С излизането на информацията, общественото мнение започва да се променя, и възникват нови притеснения освен нехуманния характер на индустрията:
Обработката на изделия от естествена кожа изисква употребата на токсични химически вещества (канцерогени, ендокринни пертурбатори, алергени), които оказват значителни вреди върху човешкото здраве, както и околната среда. Изследвания сочат, че превишаването на законно допустимите норми за нивата на тези вещества е практика в този бизнес.

Глобалната промяна в нагласите относно кожата и козината нараства с невиждани досега темпове, пропорционално с осведомеността на хората за реалността във фермите. ХОРАТА МАСОВО ЗАПОЧВАТ ДА ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ИЗОБИЛИЕ ОТ АЛТЕРНАТИВИ НА ПАЗАРА, МНОГО ОТ КОИТО ПРЕВЪЗХОЖДАТ ЕСТЕСТВЕНАТА КОЖА В ЗДРАВОСЛОВНО, ЕКОЛОГИЧНО И ЕТИЧНО ОТНОШЕНИЕ, ПРЕЗ 21ви ВЕК НЕ СЪЩЕСТВУВА РЕАЛНА ПОТРЕБНОСТ ЗА ХОРАТА ОТ ЖИВОТИНСКИ КОЖИ.

По цял свят, големи магазини, вериги и топ дизайнери се отказват от употребата на морално остарялата материя. Предвиждат се все повече промени в законодателствата, гласуват се закони и наредби за ограничаване на търговията с кожа. С влизането им в сила във все повече европейски държави, както и в САЩ (1), производителите на кожа, които не желаят да адаптират бизнеса си, започват да делокализират производството си на изток, там където стремежът към печалба често се поставя над закона. И ето - от няколко години имаме две ферми за норки в България, и проекти за още, които в момента се разглеждат.

Едната работеща ферма за норки се намира във Варненското село Любен Каравелово и е собственост на малък, местен производител. Другата е до Старозагорското село Маджерито и принадлежи на един от най-големите предприемачи в държавата. Освен най-голямата ферма за норки, Ангел Ангелов е собственик и инсвеститор в много фирми. Най-известните търговски марки, които държи са супермаркети Пикакдили, олио Бисер Олива, яйца ЕТ. Ангелов и пилета Градус. По негови собсвтвени думи е измислил страшна далавера: "Ние използваме, че норките се хранят с отпадъците от пилетата - черва, крака. И вместо да плащаме на екарисаж да ги изгаря, ние правим бизнес“(2).

Както често се случва у нас, фактът, че този бизнес функционира извън рамките на българския закон и в пряко нарушение на европейски наредби не притеснява нито производителите нито държавата. Напротив, през 2015, Ангелов получава наградата “Агробизнесмен на годината” (3), връчена лично от Цветан Димитров - заместник министър на земеделието и храните. Парадоксално, именно това министерство, заедно с министерство на околната среда и водите са институциите, които следва да осъществяват контрол върху незаконните ферми.

Подадени са множество жалби към отговорните органи, от името на различни неправителствени организации, както и отделни граждани (4). В интернет има и петиция, събрала над 20 000 подписа. За съжаление, получените отговори са не само неудовлетворителни, а и притеснително неадекватни. МЗХ стига дотам да твърди, че издадените от самото него наредби, които фермите за норки нарушават, всъщност са неправилни и затова няма да ги приложи.

При този категоричен отказ от страна на държавните институции да функционират като такива и да прилагат закона, производителите по-спокойно от всякога ще си правят каквото си искат, за сметка на здравето на потребителите, животните и околната среда, но в името на Печалбата. Няма да се спрат... Единственото нещо, което може да ги спре сте ВИЕ - ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!

Защото търсенето определя пазара. Потребителят определя, какво ще се произвежда. Щом се интересуват само от Печалба, нека говорим на един език с тях.


КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ:


1. ЕЛАТЕ НА ШЕСТВИЕТО! ДОВЕДЕТЕ ПРИЯТЕЛИ! РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ СЪБИТИЕТО! Повече инфо ТУК.

 

2. #НеПазарувайОтКожодери! БОЙКОТ НА ВСИЧКИ БИЗНЕСИ НА СОБСТВЕНИКА НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ФЕРМА ЗА НОРКИ В БЪЛГАРИЯ! ТЕ СА:

СУПЕРМАРКЕТИ ПИКАДИЛИ

ОЛИО БИСЕР ОЛИВА

ПИЛЕТА ГРАДУС 

ВИНО АНЖЕЛУС ЕСТЕЙТ (ANGEL'S)

 

3. РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯТА! Тези отживели практики съществуват все още, единствено защото повечето хора все още не знаят за тях. Много от тези, които обличат такива палта, никога не са се замисляли, от къде идва козината. Разкажете им! Животните нямат глас! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ХОРА СИ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ СПРАТ ДА БЪДАТ НЕВОЛНИ СЪУЧАСТНИЦИ В ТАЗИ НЕХУМАННА ИНДУСТРИЯ.


-------------------------------------
(4) БВО: vegebg.org/2016/ferma-norki-institucii/
На Ти с Природата: www.facebook.com/iwns0/posts/838646922908892
Animal Hope Varna: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.846916762070913.1073742977.118243294938267&type=3
My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks