Победите срещу кожата по света

Глобална промяна в нагласите относно кожата и козината се роди и започна да расте през последните няколко години. Движението за правата на животните постигна огромен напредък в борбата срещу жестоката търговия с кожа и трябва да продължи да работи за един свят без кожи.

В целия свят, големи магазини, вериги и топ модни дизайнери, са се ангажирали да не употребяват кожа. В много държави, ферми за добив на кожа са в процес на затваряне и кожухарската промишленост е забранена, или на път да бъде забранена. По целия свят, все повече и повече промени в законодателствата се предвиждат, гласуват се закони и наредби за ограничаване на търговията с кожи.




Глобалното осъзнаване


Обществеността става все по-осведомена за реалността на търговията с кожи, чрез листовки, улични кампании, медии, интернет промоция и митинги, изобличаващи кланетата. Растящ брой известни личности се присъединяват към този импулс за защита на животните, като публично отказват да носят кожа. Модните дизайнери и студенти по моден дизайн вече са наясно с присъщата жестокост в производството на кожа.

С течение на годините, се провеждат международни действия като “Световен петък без кожа” (WFFF) които се случват едновременно на все повече места, пръснати по целия свят.

В недостиг на аргументи, производителите на кожа се опитват да промотират индустрията си, като придават фалшив екологичен аспект на естествената кожа. Все повече хора не се оставят да бъдат манипулирани, и знаят, че тази индустрия използва знаителни количества химикали и други замърсители.

Разследвания със скрита камера във ферми за норки и лисици са поляризирани критиката срещу кожухарска индустрия в Норвегия. Следователно, Седмицата на модата в Осло, най-голямото модно събитие в Норвегия, въведе регламент забраняващ кожата, и нито едно кожно изделие не беше показано на подиума.

В благодарение на силното обществено осъзнаване по време на кампаниите срещу търговския лов на тюлени в целия свят - истинска надпревара за печалба -тази практика спадна значително. Нови държави забраниха вноса на тюленови продукти, което прави лова на тюлени икономически неизгоден.


Няма красота в жестокостта


Промени в законодателството


Няколко страни вече са предприети позиция срещу кожухарската промишленост

- АВСТРИЯ: животинска козина е напълно забранено от австрийския Закон за хуманно отношение към животните (Austrian Animal Welfare Act). Имаше и други разпоредби на федерално ниво, някои от които с толкова високи изисквания за защита, че развъждането на животни за кожа е станало икономически неизгодно.

- ХЪРВАТЯ: въведена е постепенна забрана на фермите за добив на кожа (пълна забрана през януари 2017 г.).

- ДАНИЯ: Датският парламент прие забрана за отглеждане на лисици (пълна забрана през 2024 г.)

- ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: фермите за кожа са забранени от 2003 г. насам.

- ХОЛАНДИЯ, третият по големина производител на кожи от норка, забрани през 2013 фермите за норки (със срок до 2024).

- ШВЕЙЦАРИЯ: стандарти за защита при отглеждането на животни за кожа налагат толкова рестриктивни условия за стопанисването им, че производството на кожа е икономически неизгодно.

- СЛОВЕНИЯ прие закон против селското стопанство и лов на животни заради кожите им, пера или козина (кожа).

- ШВЕЦИЯ изменя законите си за отглеждането на лисици през 1995 г. От 2001 г. насам, няма повече такива ферми.

- Внос на тюленови кожи е забранен в 34 страни: 28-те страни-членки на ЕС, САЩ, РУСИЯ, КАЗАХСТАН, БЕЛАРУС, МЕКСИКО и ТАЙВАН.

- Градът Западен Холивуд в КАЛИФОРНИЯ е забранила продажбата на кожи през ноември 2011 г. по инициатива на Джон Д'Амико. Тя влезе в сила през септември 2013 година.

Асоциации и политици, които работят заедно, за да приемат нови закони в няколко страни. Текущи проекти:

- Канадският сенатор Mac Харб предложи законодателство за забрана на лова на тюлени в Канада.

- Законопроект за забрана на вноса, износа и продажбата на кожи, по инициатива на MK Nitzan Horowitz продължена от MK Ронит Tirosh е готова да направи Израел първата страна, без кожа! Въпреки единодушно подкрепена от законодателната власт, това законодателство е временно спряно. В допълнение, много депутати и политици от целия свят са написани писма за подкрепа в полза на Израел срещу кожи иновациите.

- В Ирландия Cieran Perry предложен предложение за забрана на вноса и продажбата на истинска кожа, която бе преминал успешно в юрисдикцията на градския съвет на Дъблин. Фингал County Council също гласувах същото движение, предложен от г-жа. David McGuinness и го единодушие и всички страни. Други общини са склонни да последват примера им. Официално писмо бе изпратен и на ирландското правителство за преразглеждане на действащото законодателство.

- Във Франция бяха подадени два законопроекта, свързани с козината.

Въпреки всички средства които лобито на кожата инвестира за да наложи естествената кожа върху потребителите, то няма да успее да спре вълната срещу кожната индустрия и експлоатацията на животните. Присъединете се към движението! 

My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks