Цената на коженото палто

Цената на коженото палто трябва да се брои в жертви, а не в пари. За едно кожено палто е нужно да се убият поне 55 диви норки, 40 самура, 11 риса, 18 червени лисици, 11 сребърни лисици, 100 чинчили, 30 зайци, 9 бобъра, 15 американски риса, 25 скункса, 14 видри, 25 белки, 30 опосума, 100 катерички или 25 миещи мечки. Всяка години 31 милиона животни биват убити, за да се превърнат в скъпи модни аксесоари.


Слава богу, не всички бебета се раждат с козина!
За да се заловят тези животни, най-често се поставят метални капани в гората. Когато животното стъпи в него, кракът му е захапан и понякога счупен от капана. Животното често умира от студ, или при невъзможност да се защити или да избяга когато е нападнато от хищник. Средно 1 от 4 уловени животни успява да избяга след като си прегризе заклещения крак, а след това умира от загуба на кръв или гангрена. Ако животното още е живо когато се върне собственика на капана, то бива убито с удари или удушаване. Методът е описан в книгата "Fur Trapping: A Complete Guide": “Нанесете удар между очите на животното с пръчката. Докато е в безсъзнание, използвайте коляното или петата си да натиснете силно зад предните крата. По този начин пробивате сърцето, и койотът повече не се събужда.” 


Магазин за кожа
Траперите изхвърлят милиони “животни – боклуци” които не представляват интерес за тях, но са имали нещастието да попаднат в капана. Често това са домашни любимци, или други животни които оставят след себе си зависими от тях бебета, който без грижите на майка си са осъдени да умрат от глад.


Палтото ти беше майка

Животните, които се отглеждат във фермите за кожа се държат затворени и лишени от всички предпоставки за нормален за тях живот. Критичните условия в които са отглеждани често са причина за развитието на болестни епидемии сред тях. Тъй като те така или иначе се отглеждат за да бъдат убити, болните животни не получават никаква помощ.


Светът му беше толкова голям

Стресът, причинен от тази среда често води до катастрофални психически последствия. Норката е животно, на което липсата на свобода причинява огромно страдание. Въпреки че поколения след поколения норки са отглеждани във фермите за кожа, научно е доказано че тези животни не могат да се адаптират и да бъдат опитомени, и изключително много страдат от този начин на живот. В природата норката живее върху територия от 2 до 8 декара, а във фермата за кожа – в клетка с размер 25х25х60. Стресът, причинен от невъзможността за достъп до вода често довежда до развиване на невротично поведение, непрестанно въртене в кръг, самоосакатяване – дъвчене на кожата, опашката и краката, и дори канибализъм. Този тип поведение се наблюдава и при много други животни, живеещи в изолация от природата и анормални условия. Животните, които са ранени както и болните животни са оставени да се мъчат докато не дойде зимата – сезонът в който козината се сгъстява - времето за „реколта”.


100% жестокост

Методите за убиване на животните са изключително жестоки и болезнени, понеже основната цел на начинанието е да да не се наруши целостта на кожата им, или с други думи на „продукта”. Затова те включват обгазяване, задушаване, инжектиране с отрова и електризиране през устата и гениталите. Документирани са случаи на животни убити с пестициди, които причиняват до 10 минутни мъчителни конвулсии преди да настъпи смъртта. Тези методи за умъртвяване не винаги са напълно ефикасни, и много животни се събуждат докато ги дерат. Някои умират бавно и в агония, часове след това.


Кожата не се появява ей така

Питам се, кое ни кара да правим това? Заради качествата на кожените материи? Едва ли. Производството на изключително реалистични синтетични кожи е напълно възможно в днешно време. И на външен вид, и по термоизолация синтетичните материи често дори превъзхождат кожите, и поддръжката им е по-лесна. Заради модата? заради символиката свързана с кожените дрехи? Но тази символика отдавна не предизвиква асоциации с лова на хермелини в суровата тайга, а по-скоро с кървавия конвейер излизащ от кланицата. Всички знаем жестоката истина за произхода на пухкавите кожени палта, дори и когато избягваме грижливо да си го представяме и да мислим за него.


Кое палто ми отива повече?


Дали причината да го правим не е просто заради неустоимия стремеж да демонстрираме, че можем да си позволим дреха с особено висока цена? Дрехи, които в миналото са били атрибут на най-богатите аристократи? За да се почувстваме нещо повече, отколкото всъщност се усещаме по начало. Може би цената на дрехата ли ни кара да се чувстваме по-елегантни, по-изискани? Когато вътрешният финес липсва, примамливо е да си мислим, че може да го придобием чрез облекло, аксесоари и прочие артефакти. Да, май най-дълбоките причини се коренят в някакви недобре осъзнати липси и нужди у човека. Да, тези нужди са истински, те могат да бъдат много силни. Но нуждата да изглеждаш елегантно или красиво никога не може да бъде реално удовлетворена от продукта на жестоки мъчения и убийства.




За да се чувстваме добре, не ни трябва кожено палто. Друго ни трябва. Съвсем, съвсем друго.


А колкото до палтото... Никой на света не се нуждае от палто от норка, освен норката. - Мюрей Банкс.


Поздрави от фермата за кожа



Това се случва в момента, в България. 
Дрането на норките във фермите за кожа  до  Стара Загора и Варна, започва през ноември. 

#НеПазарувайОтКожодери!!

My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks