Как да сложим край на глобалния недостиг на храна?


Изследователи от Института по околната среда в университета в Минесота, САЩ изчислиха, че 36% от калориите добивани от зърнени култури се използват за животинска храна. Когато добитъкът бъде убит и превърнат в храна, само 12% от растителните калории стигат до човека-консуматор, под формата на месо. Това е значителен спад от над 2/3 от количеството калории които биха били усовоени, ако растителната храна се консумира директно. 

Учените също обясниха, че при земеделие с цел директна консумация на крайния продукт от хората, количеството калории на разположение на хората се увеличава с над 70%, което би било достатъчно да се изхранят още 4 милиона души. Това е повече от необходимото, за да се покрие прогнозирания растеж на населението с 2 до 3 милиарда до 2050г. 

Нужни са около 6 кг зърно за да се произведе 1 кг месо. Ако това зърно се консумираше директно от хората, то би спомогнало значително изхранването на стотици милиони хора - много от тях деца - които нямат какво да ядат. Всъщност, недохранването в момента засяга към 870 милиона души в световен мащаб, и ежегодно е причина за смъртта на над 2,5 милиона деца на възраст под 5 години.
My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks