ЖИВОТ(ът)НИ      Насилието над животните винаги е съпътствало живота на човека. Свидетелства за това изобилстват от най-древни времена: пещерни рисунки още от палеолита изобразяват ловни сцени. Известно е, че освен за храна, животните са били използвани за обработка на земята и транспорт.


      С времето и напредването на индустриалния прогрес тези дейности отдавна са механизирани. Развитието на съвременните технологии, земеделието и търговията днес осигуряват достъп до много повече и по-разнообразна храна на хората от който и да е познат исторически период. Отдавна е отминала епохата, в която насилието над животните е имало чисто утилитарна цел, допринасяйки за оцеляването на човешкия вид.


      И въпреки това, един от парадоксите на съвременната епоха е, че насилието над животните и природата като цяло, не само че не е спряло и не е намаляло, а нараства в невиждани досега пропорции. Днес упражняваме нови форми на насилие, които навремето дори не са съществували, тоест не служат за удовлетворяването на жизнено важни нужди. 


       Всяка година милиарди животни са изтезавани и убити. 10 милиарда са отглеждани в ужасни условия и убити във фермите за месо. 1 милиард са одрани за кожа, само в Америка. 100 милиона са подложени на жестоки експерименти водещи до смърт, в името на козметичните и фармацевтични индустрии... и не само.
     
      Причината за това не е нуждата на човека от оцеляване, а стремежа на индустрията към все по-големи печалби. За съжаление, днешната печалба прекалено често се постига за сметка на бъдещи катастрофални последици  за човека, някои от които вече са налице. Това се отнася не само за отношението към животните, а и за планетата ни като цяло.

      Въпреки привидното изобилие от информация в публичното пространство, много ключови въпроси остават премълчани или извън фокуса на общественото внимание. Масата от населението остава в неведение по този вид въпроси. Целта на този блог е да разпространява точно тази информация, която твърде рядко се среща в мейнстрийм медиите. 

      И най-обикновения човек е способен да промени нещо в света около себе си. Всеки от нас може да допринесе за спиране на безумната ескалация на насилието над живата природа. В крайна сметка, печалбите от нея са за големите индустрии, но изцяло зависят от избора на потребителите – тоест от нашия избор.

      Надявам се, че нещата които ще видите тук ще допринесат този избор да бъде по-информиран и по-осъзнат.

      Надявам се, че все повече от нас ще поставят на първо място природата и човешките морални ценности.Всеки път когато харчиш пари, 
ти гласуваш за света, в който искаш да живееш. 
- Анна Лаппе

My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks